Här kan du lära dig mer om vad norrsken är och hur man kan se och fotografera norrsken. Sidan är lång med mycket innehåll. Klicka i innehållsförteckningen för att komma till den delen du är intresserad av.
- Sammanfattning av det viktigaste
- Allt startar i solen
- Solvindar
- Solstormar och utbrott
- Satelliter som mäter solvindarna
- Vad händer på jorden?
- Hur är det med vårt magnetfält?
- Hemisfärisk kraft
- Hur kan man se norrsken på natten? Det är ju den ljusa sidan av jorden som träffas av solvindarna.
- Vad händer i atmosfären när solvindarna träffar oss?
- Norrskenets färger
- SAR – Stable Auroral Red
- Ser jag samma norrsken?
- Hur ser norrskenet ut?
- Norrsken den 25 september 2023 i Skåne
- Norrskenets utveckling
- Chanser för norrsken
- Finns det appar som berättar när det är norrsken?
- Hitta en bra plats
- Hur vet man vilket håll som är norr?
- När blir det norrsken?
- Att fotografera norrsken
- Misstolkningar: Är det norrsken eller inte på min bild?
- Hjälpte denna sidan dig?
Sammanfattning av det viktigaste
Norrsken uppstår när elektriskt och magnetiskt laddade partiklar från solen träffar jordens atmosfär och kolliderar med partiklar i atmosfären. Energin som uppstår i dessa kollisioner sänds ut som ljus och det är det vi kan se som norrsken.
Det är lättare att fotografera än att se norrsken. En modern mobilkamera kan registrera ljuset och färgerna i ett norrsken bättre än ögat. Om du tror att det är norrsken kan du testa att ta en bild åt norr med din smartphone för att se om det är färgat i grönt och rött som norrsken, eller om det verkar vara ljusföroreningar som upplysta moln.
När man vill se norrsken i södra delen av Sverige är det bra att ta sig till en plats med låga ljusföroreningar (långt i från städer och större samhälle) och att ha en helt fri horisont mot norr. En sådan plats kan till exempel vara en badplats vid sydsidan av en sjö där inget skymmer sikten åt norr.
Förutom att man ska vara på rätt plats krävs ytterligare tre saker för att man ska ha chans att kunna se norrsken:
- Det måste det vara mörkt ute, norrskenet lyser mycket, mycket svagare än ljuset från solen, så det syns inte innan det har mörknat ordentligt.
- Dessutom måste det vara klart väder eftersom molnen annars gör att man inte kan se norrskenet. Det kan vara svårt att se molnen när det är mörkt ute, men titta efter stjärnor, framförallt Karlavagnen som ligger mestadels åt norr. Ser du den har du chans att se norrsken.
- Sedan måste det naturligtvis finnas ett norrsken som är tillräckligt starkt för att fotografera, eller se.
I nordligaste Sverige uppe vid polcirkeln är det norrsken ganska ofta, ett svagt norrsken uppstår under korta stunder nästan dagligen, men det är inte där hela tiden. I södra Sverige är det inte lika vanligt, men det händer ändå nästan varje månad (och ibland oftare) att det blir ett svagt norrsken någon gång. Sedan krävs det som sagt att man har klart väder och är på rätt plats på rätt tid för att kunna se och fotografera det. Om det är ett svagt norrsken kan man oftast inte se det med ögat, men det kan gå att fotografera.
Norrsken är inget lokalt fenomen det uppstår högt upp i atmosfären norr ut. Om andra som är på samma breddgrad som du kan se det så kan du också se det om du är på rätt plats. Om det till exempel är norrsken på en plats i Skåne så är det synligt överallt i Skåne (och Sverige) om man är på en mörk plats med helt fri sikt åt norr.
En av de vanligaste frågorna i norrskensgrupper är: Syns det hos mig? Någon har fotograferat norrsken i Ystad, eller Helsingborg, men går det att se i Kristianstad, eller Lund? Svaret på den frågan är alltid ja (om du har en molnfri himmel). Men det är väldigt sällan man kan titta ut genom köksfönstret och se norrsken i Sydsverige. Ta dig till en bra plats så har du goda förutsättningar att se det.
Lite längre ner i texten kan du läsa om hur man får reda på när det är norrsken, hur man hittar en lämplig plats för att se det samt tips om hur man kan fotografera det med smartphone och med kamera och mycket annat.
Allt startar i solen
Solen är hjärtat i vårt solsystem och en otrolig kraftkälla. Den upptar den mesta massan i solsystemet med sin massa som är 333 000 gånger större än jordens. Solen består mestadels av väte, men även av helium och andra tyngre grundämnen.
På grund av solens enorma massa skapas en stark gravitation som komprimerar materian och höjer temperaturen. I solens kärna når temperaturen cirka 15 miljoner grader Celsius. Vid dessa temperaturer slås väteatomer samman genom kärnfusion och bildar helium, vilket frigör enorma mängder energi i form av ljus och värme. Inte all väte omvandlas till helium; mycket av energin kastas ut från solen.
Bild av fusionsprocessen, Väte till Helium på solen. Källa: Wikimedia common
Solvindar
Energin som blir över vid fusionsprocessen i solens kärna har både en elektrisk och magnetisk laddning. Den tar sig igenom solens lager och upp till det yttersta lagret i solen koronan. Solens korona motsvarar ungefär jordens atmosfär. Den består av extremt varm plasma som är mycket varmare än solens yta. Den kan vara upp till flera miljoner grader varm. Det är koronan vi ser när vi tittar på solen (gör det inte utan att skydda ögonen). Den stora skillnaden i temperatur mellan solens yttre lager och koronan genererar magnetfält.
Eftersom solen består av gas, till skillnad från jorden där materia till största delen är fast och flytande, så är solens magnetfält mer rörligt. Solens magnetfält är inte konstanta. Magnetfälten kan ändras och omstruktureras på grund av dynamiska processer som solfläckar och solfläcksgrupper. Man kan likna solens magnetfält med gummiband som spänns ut och åker tillbaka, magnetfälten rör hela tiden på sig. När magnetfält stannar, dras isär eller tvinnas kan de lagra enorma mängder av energi.
Solstormar och utbrott
När solens magnetfält förändras dramatiskt, kan det leda till solstormar och utbrott, som kallas koronamassutkastningar (CME). Vid en CME kastas enorma mängder plasma och laddade partiklar ut i rymden med hög hastighet. Dessa partiklar kan nå jorden på några dagar.
Solstormarna kan påverka jordens magnetfält och skapa spektakulära norrsken. De kan även störa satelliter, radiokommunikation och elnät. Det är dessa partiklar som interagerar med jordens atmosfär och skapar de ljusfenomen vi känner som norrsken.
Bild: Solar Orbiter/EUI Team/ESA & NASA
Satelliter som mäter solvindarna
Flera satelliter mellan solen och jorden registrerar och mäter solvindarna innan de når jorden.
ACE (Advanced Composition Explorer)
NASAACE-satellit, uppskjuten den 25 augusti 1997, hade en planerad drifttid på två år, men har fungerat i över två decennier. ACE tjänar nu som backup till DSCOVR och förväntas vara i drift till 2024 när bränslet tar slut.
DSCOVR (Deep Space Climate Observatory)
DSCOVR, ett samarbetsprojekt mellan NOAA, NASA och US Air Force, lanserades 2015. Den studerar bland annat jordens ozonskikt, aerosoler, molnhöjd, vegetation och UV-strålning. Faradays cup-instrumentet har haft problem med mätningar vid låg solvindens densitet, vilket ibland kräver skifte till ACE, trots att ACEdensitetsmätningar inte alltid är tillförlitliga.
SWFO-L1 (Space Weather Follow On-Lagrange 1)
NASAnya satellit SWFO-L1 förväntas skjutas upp hösten 2024 och lanseras i februari 2025. Den kommer att ersätta ACE.
Tack till Hans Myntti
Ett stort tack till Hans Myntti för hjälp med information om satelliterna samt korrekturläsning och idéer för denna sida. Hans är känd i Facebook-gruppen Norrsken för sina exakta norrskensprognoser och sitt engagemang. Han är verkligen norrskenets superhjälte!
Vad händer på jorden?
Som tur är är vi på jorden skyddade mot solvindar. Om vi inte hade varit det hade liv aldrig kunnat uppstå på jorden. Då hade vi inte haft några hav och ingen atmosfär, solvindarna hade gjort oss till en död planet som Venus och Mars. Men vi har tur, för vi är skyddade. Eftersom jorden har en kärna som består till stor del av järn har vi ett magnetfält runt jorden. Vårt magnetfält är mycket stabilare än solens. Vi har magnetisk syd och nordpol och ett magnetfält som når långt utanför jorden.
Jordens magnetfält skyddar jorden och leder solvindarna mot våra magnetiska poler på nord och sydpolen. Det är därför som norrsken (aurora borealis) och sydsken (aurora australis) syns mest nära polerna.
Hur är det med vårt magnetfält?
Under de senaste 200 åren har jordens magnetfält faktiskt försvagats och är idag 10-15% svagare än på 1800-talet. Forskare har spekulerat i om vi är på väg mot en polomkastning, där syd- och nordpolen byter plats, något som sker oregelbundet i jordens historia. Senast det hände var för 780 000 år sedan, och vi var nära en polomkastning för 48 000 år sedan när magnetfältet var mycket svagare.
Under den perioden var magnetfältet troligen mindre än 10% av sin nuvarande styrka, vilket fick stora konsekvenser för livet på jorden, inklusive möjliga utrotningar av vissa arter som neandertalarna. Idag tror de flesta forskare att försvagningen av vårt magnetfält är en naturlig förändring som kommer att rätta till sig inom några hundra år.
En polomkastning skulle innebära att vårt magnetfält inte skyddar oss under hundratals till tusentals år, vilket skulle kunna leda till dramatiska klimatförändringar och en ökning av cancerfrekvensen på grund av ökad solstrålning.
Hemisfärisk kraft
Hemisfärisk kraft, visst låter det märkligt, nästan som något från Star Wars. Den hemisfäriska kraften anger hur laddad den norra och södra hemisfären är. Den mäts i gigawatt, så det handlar om rejäla krafter. När de laddade partiklarna från solen träffar hemisfären laddas partiklarna i hemisfären upp. Den laddningen kommer sedan att avges i form av ljus. Ju mer laddad hemisfären är dess större chans att vi kan få se norrsken. Rent generellt kan man säga att om den hemisfäriska kraften på det norra halvklotet kommer upp i ca 50 GW finns det goda chanser att vi tidvis kommer att ha norrsken ner till mellansverige. Om laddningen kommer upp i ca 80 GW är goda chanser för norrsken i hela landet. När laddningen kommer över 100 GW är det att betrakta som en mycket kraftig geomagnetisk storm och då är det sannolikt att det tidvis går att se norrskenet med blotta ögat även i sydsverige. Ni kan se den hemisfäriska kraften på Space weather live.
Polarskensovalen och hemisfärisk kraft på Space Weather live
Hur kan man se norrsken på natten? Det är ju den ljusa sidan av jorden som träffas av solvindarna.
Varför inträffar norrsken inte endast under dagtid? Solvindarna kommer ju från solen och borde rimligen träffa den delen av av jorden som är vänd mot solen. Ja, det är faktiskt så, solvindarna träffar den ljusa sidan av jorden (dagtid) men magnetfältet skyddar oss och leder solvindarna mot polerna. Fast det är inte nog med det. Vårt magnetfält skyddar oss så bra att det mesta av solvindarna leds förbi jorden. Solvindarna kommer emot oss med en mycket hög hastighet och leds runt jorden. Man kan likna det med en boll som färdas i hög hastighet genom vinden. När solvindarna har gått runt jorden förs de samman på baksidan (nattsidan). Då slås de samman med kraft, vilket gör att en del av de magnetiskt och elektriskt laddade partiklarna kastas tillbaka mot jorden. Då träffar de baksidan av jorden, den mörka sidan, men även då skyddar magnetfältet oss och leder det mesta av solvindarna mot nord och sydpolen.
Bild NASA, hur solvindarna träffar jordens mörka sida.
Vad händer i atmosfären när solvindarna träffar oss?
Hur och varför uppstår norrsken på jorden? Ja, det är en väldigt intressant fråga. När de elektriskt och magnetiskt laddade partiklarna i solvindarna närmar sig jorden leder vårt magnetfält dem mot polerna och där kommer de in i jordens atmosfär.
När de laddade partiklarna från solvindarna kommer in i jordens atmosfär kolliderar de med gasmolekyler i atmosfären. Det leder till att molekylen får en högre energinivå och elektronerna blir exciterade (får en längre bana runt kärnan).
Som ni säkert vet kan energi inte försvinna, bara ändra tillstånd. För att elektronerna ska kunna återgå till sin normala bana i en lägre energinivå måste de då avge energi. Det gör det genom att skicka iväg en foton, ljus. Det är detta ljus som skapar norrskenet.
Norrskenets färger
De olika färgerna i norrskenet uppstår på grund av skillnader i de gasmolekyler som är inblandade i kollisionerna och de specifika energinivåerna för de exciterade elektronerna:
- Grönt ljus: Det vanligaste och mest karakteristiska färgen i norrskenet är grönt. Detta orsakas av kollisioner mellan laddade partiklar och syremolekyler på en höjd av cirka 100–300 kilometer över jorden. Det gröna ljuset kommer från exciterat syre (atomärt syre, O) som sänder ut fotoner i en frekvens som vi uppfattar som grönt när elektronerna återgår till sin grundläggande energinivå.
- Rött och rosa ljus: Rött och rosa norrsken är mer sällsynta och uppstår på högre altituder, omkring 300–500 kilometer över jorden. Dessa färger orsakas av kollisioner med syre (molekylärt syre, O2) och kväve (kväve, N2), och de energinivåer som de exciterade elektronerna når är annorlunda än för det gröna ljuset, därför får ljuset en annan frekvens och färg.
- Blått och violett ljus: Orsak: Blått och violett ljus uppstår när kvävemolekyler exciteras vid lägre höjder. Dessa färger är mindre vanliga och syns oftast vid kraftiga solstormar.
Om ni har fotograferat och tittat på norrsken har ni säkert noterat att den gröna färgen oftast ligger lägre på himlen än den lila och röda. Det beror på att den gröna färgen uppstår närmre jorden, längre ner i atmosfären. Vid ett kraftigt norrsken rakt upp på himlen blandas färgerna eftersom allt sker rakt upp. Ibland kan det dessutom bildas norrsken på flera olika platser och då kan man se flera lager av olika färger.
SAR – Stable Auroral Red
SAR är ett fenomen som ibland kan uppstå i samband med norrsken. Det är ett rödaktigt ljus som ligger ganska stilla utanför norrskenet. Ibland kan det vara som en båge runt norrskenet. I vissa fall kan det till och med vara en båge rakt över över hela himlen från öst till väst. Det är väldigt svårt att se med blotta ögat och oftast syns det endast på foto. SAR är mer stabilt än vanligt norrsken och det uppstår framförallt när jorden bombarderas av solvindar under en längre tid. Eftersom SAR är stabilare än norrsken kan det finnas kvar några timmar efter att det ”vanliga” norrskenet har försvunnit.
Ser jag samma norrsken?
Ibland kan man känna igen ett norrsken på bilder från olika platser i landet och ja, det är samma norrsken vi ser. Någon i Sundsvall kan se ett fantastiskt norrsken rakt upp på himlen. Den som är i Stockholm kan se det ganska högt på himlen åt norr medan den som befinner sig i Skåne kan se samma norrsken men ganska lågt över horisonten åt norr. Om man jämför bilderna som är tagna vid samma tid kan man känna igen norrskenet även om det syns från lite olika vinklar.
Hur ser norrskenet ut?
Att se norrsken med blotta ögat är annorlunda än att fotografera det. Vid kraftiga norrsken blir bilderna spektakulära, men ögat kan inte uppfatta ljuset och färgerna lika bra som en kamera. För att se norrskenet med egna ögon behöver du befinna dig på en helt mörk plats och låta ögonen vänja sig vid mörkret i 15–20 minuter. Vid svaga norrsken kan du ofta fotografera dem, men kanske inte se dem med ögat.
Norrsken den 25 september 2023 i Skåne
Här är en beskrivning av hur jag uppfattade norrskenet med ögonen den 25 september 2023 när det var ett kraftigt norrsken i Skåne. Nedan finns även en bild direkt från min kamera och en redigerad bild.
Hur jag uppfattade norrskenet med ögonen
När du är på en mörk plats ser norrskenet ut som ett ljust dis på himlen. Du kan urskilja färgnyanser av grönt och rött, och ibland ljuspelare som rör sig. Hur mycket färg du kan se varierar, men många ser främst det gröna ljuset, fast jag kan se både grönt och rött vid ett kraftigt norrsken.
Bild direkt ur kameran
Denna bild är justerad för att rätta till överexponering och vitbalans. Med rätt inställningar i kameran skulle bilden se ut så här direkt från kameran.
Bild efter redigering i Adobe Lightroom
Här har jag gjort små justeringar: roterat bilden för att få horisonten rak, reducerat brus, ökat skärpan och ljusat upp mörka partier för att framhäva förgrunden. Jag har också minskat ljusstyrkan i ljusa partier, ökat klarheten och korrigerat färgerna något. Färgmättnaden har minskats för att undvika överdrivna färger efter redigeringen.
Norrskenets utveckling
När det blir norrsken i södra Sverige startar det oftast som en grön båge vid horisonten i norr. Sedan kan det utveckla sig på olika sätt. När det är bra solvindar kan den gröna bågen bli kraftigare och röra sig uppåt på himlen, sedan kan det uppstå ljuspelare som rör sig på himlen och fler färger kommer fram. Det kan gå snabbt från en grön båge till ett kraftigt norrsken. I bland återgår det sedan till en grön båge igen redan efter några minuter, men vid en del tillfälle med kraftigt norrsken kan det pågå under en längre tid.
Här nedan kan ni se hur norrskenet utvecklades från grönt vid horisonten till en explosion av färger på bara två minuter, från klockan 00.50 till 00.52 den 25 september 2023. bilderna är tagna vid Kallsjön i norra Skåne.
Grön båge vid horisonten kl 0050.
Den gröna bågen hade legat på himlen i ett par timmar utan att det hände så mycket mer.
Grön båge och ljuspelare kl 00.51
Himlen exploderar i färger kl 00.52
Detta pågick i cirka 20 minuter innan färgerna avtog. Bilden under rubriken ”Norrsken för ögat” är tagen några minuter senare. Under natten skedde ytterligare ett kraftigt utbrott vid 04-tiden.
Här är en time-lapse film från natten som visar hur norrskenet utvecklades från klockan 00 till 05. Filmen är tagen med min actionkamera DJI Osmo Action 1 gen, så kvaliteten är halvtaskig, men norrskenet syns tydligt.
Chanser för norrsken
Många undrar var och när man kan se norrsken. Det är lite som att fråga hur långt ett snöre är eller när det kommer att regna nästa månad – ingen vet säkert i förväg. Men det är viktigt att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt för att fånga norrskenet.
Ett av de enklaste sätten att ta reda på när det kan bli norrsken är att följa norrskensgrupper på Facebook. Där brukar det dyka upp inlägg om kvällens och nattens norrskenmöjligheter när mörkret börjar falla. Men kom ihåg, det går aldrig att veta med full säkerhet när norrskenet kommer att synas. Jag förklarar mer om det längre ner.
Om du vill hålla dig uppdaterad om norrsken, rekommenderar jag att följa dessa grupper på Facebook:
Norrsken
Norrsken Sverige
Norrsken i Skåne (Om det dyker upp bilder från Skåne så är det norrsken i hela Sverige)
Finns det appar som berättar när det är norrsken?
Svaret är: ja och nej. Det finns många appar som lovar att förutsäga norrsken, men deras prognoser och varningar är ofta inte så pålitliga som man skulle önska. Generellt sett kan man säga att apparna ofta lovar mycket men håller lite. Många av dem kostar dessutom pengar, men levererar ändå inte den önskade noggrannheten. Av egen erfarenhet kan jag säga att ingen app ger lika bra prognoser som att följa norrskensgrupper på Facebook.
De flesta appar baserar sin information på NOAAs prognoser och det aktuella KP-värdet, vilket inte alltid är tillförlitliga data för att avgöra om norrsken är synligt just nu. Prognoserna är ofta osäkra, och KP-värdet uppdateras inte i realtid. När du får en KP-varning kan norrskenet redan vara över, särskilt om du måste ta dig till en annan plats för att se det.
Men visst, det är klart att man vill ha en app! Jag har själv testat många och har upptäckt att de flesta fungerar ganska dåligt. Om du ändå vill ha en app (och en räcker gott och väl), rekommenderar jag Space Weather Live. Den har flera fördelar: det finns en bra gratisversion, och viktigast av allt, appens prognoser baseras på realtidsdata från satelliter. Trots detta är det alltid bäst att kolla Facebook-grupperna för att få den mest aktuella informationen om norrsken i Sverige.
Så om du vill ha en app, sök efter Space Weather Live i din appbutik.
Hitta en bra plats
För att maximera dina chanser att se och fotografera norrsken är det viktigt att välja en plats med minimala ljusföroreningar och en tydlig sikt mot norr, utan något som skymmer horisonten. När du letar efter en lämplig plats kan det vara bra att använda Lightpollutionmap.
För optimala förutsättningar i södra Sverige bör du välja en plats som på kartan är markerad med blå eller grön färg, utan röda områden inom ett par mil norrut och inga lila områden inom 5-10 mil norrut. Vid de få tillfällen då det blir kraftigt norrsken i Sydsverige kan du ibland fotografera det även om du är närmare en stad, eller i vissa fall till och med inne i en stad. Men eftersom detta inte kan förutsägas, är det bäst att ta sig till en lämplig plats.
Undvik hinder som träd eller byggnader som kan blockera din utsikt mot norrskenet. I södra Sverige är det särskilt viktigt att vara på en mörk plats med helt fri sikt mot norr. Visst kan det finnas en chans att se norrsken mellan träden i trädgården, men den är liten. Många undrar om man kan se norrsken i sin stad, särskilt om någon sett det i närheten. Svaret är att norrsken inte är selektivt – om du befinner dig på ungefär samma breddgrad som en annan plats med norrsken har du liknande förutsättningar. Men för bästa resultat bör du ta dig till en mörk och öppen plats.
Idealiskt bör du hitta en plats med helt fri sikt mot norr. De bästa platserna brukar vara vid havet eller en sjö med en badplats på sydsidan, där ingenting skymmer sikten. Att vara vid vatten har också den fördelen att norrskenet reflekteras i vattnet, vilket kan ge en vacker spegeleffekt i dina bilder.
En utsiktsplats med fri sikt mot norr är också en bra idé, eftersom du får en fin vy och goda möjligheter att fotografera norrskenet. Stora öppna åkrar eller ängar fungerar också, så länge du har fri sikt mot norr. Även om förgrunden kanske inte blir lika intressant, är det viktigaste att fånga norrskenet.
När jag planerar att fotografera norrsken i ett område jag inte känner till så väl, brukar jag förbereda mig genom att använda Google Maps. Jag letar efter sjöar med badplatser på sydsidan som kan erbjuda bra fotograferingsmöjligheter. När jag hittar ett lämpligt ställe zoomar jag in på satellitkartan för att se om det finns störande belysning på eller nära platsen.
Hur vet man vilket håll som är norr?
Eftersom norrsken kommer från norr är det viktigt att veta vilken riktning som är norr. Om du befinner dig på en okänd plats kan det vara lite knepigt att avgöra, men det finns flera sätt att ta reda på det.
Titta på stjärnorna
Om himlen är klar, vilket den bör vara för att se norrsken, kan du använda stjärnorna som guide. Karlavagnen är en bra referenspunkt – även om den rör sig beroende på tid på dygnet och årstid, pekar den alltid mot norr. Om du hittar Karlavagnen, sikta i den riktningen för att se eller fotografera norrskenet. Polstjärnan, även känd som Polaris, ligger exakt åt norr, men kan vara lite svårare att hitta eftersom den inte är så ljusstark som många tror. Den rankas runt plats 40 i ljusstyrka bland stjärnorna.
Använd din smartphone
De flesta smartphones har en inbyggd kompassapp som kan hjälpa dig att hitta norr. Om du inte har en inbyggd kompass kan du enkelt ladda ner en. Google Maps är också ett användbart verktyg – norr är alltid uppåt på kartan, så försök identifiera något på kartan som ligger norrut i förhållande till din position.
Använd en app som visar natthimlen
Det finns många appar som kan visa natthimlen och hjälpa dig att hitta norr. Några populära alternativ är Stellarium, Photopills, och Star Walk 2, men det finns många andra bra appar som du kan använda beroende på dina preferenser.
När blir det norrsken?
Det är omöjligt att med säkerhet förutspå norrsken mer än ca en timme i förväg. Fast jag ska försöka förklara vilka faktorer man kan titta på för att försöka förutspå norrsken.
En timme innan
Det finns satelliter som ligger mellan jorden och solen. De mäter bland annat solvindarna. Solvindarna som träffar satelliten kommer att träffa jorden 60 minuter efter att de har träffat satelliten. Hur lång tid det tar beror på vilken hastighet solvindarna har för tillfället. Detta gör att man med ganska stor säkerhet kan säga om det kommer bli norrsken den närmsta timmen och beroende på styrkan i solvindarna kan man även säga ungefär hur långt söder ut det kommer att synas.
Exempel på kraftiga solvindar, satellitdata från 2023-04-24
Tänk på att tiderna är angivna i UTC och alltså inte stämmer med vad klockan är i Sverige.
Tre dagar innan
NOAA övervakar solen kontinuerligt och kan se när solen kastar ut laddade partiklar i form av solstormar. När detta sker försöker man bedöma om partiklarna kommer att träffa jorden, baserat på deras riktning och hastighet. Här är det viktigt att komma ihåg att NOAAs prognoser främst är avsedda för att varna för risker för känslig elektronisk utrustning och inte för att förutspå norrsken. Därför kan dessa varningar ibland vara mer konservativa än vad som faktiskt behövs.
Dessa prognoser kan ge en förvarning upp till tre dagar innan ett eventuellt norrsken inträffar. Det är dock viktigt att förstå att dessa prognoser är mycket osäkra. De baseras på filmer av solen där man kan se utkastningar av plasma, men det är ofta osäkert om och när dessa solvindar kommer att träffa jorden och med vilken hastighet.
Jag använder dessa prognoser för att veta vilka dagar jag bör hålla extra koll på satellitdata, men både tidpunkt och styrka är mycket osäkra. Om du tycker att väderprognoser några dagar framåt kan vara osäkra, så är dessa prognoser ännu mer osäkra – mer som kvalificerade gissningar.
Exempel på NOAAs prognos för tre dagar
Långtidsprognos 27 dagar
Solen roterar precis som jorden, men eftersom solen består av gas roterar olika delar av solen i olika hastighet. Vid solens ekvator tar det cirka 24,5 dagar för solen att rotera ett varv, medan det vid solens poler tar cirka 35 dagar. I genomsnitt tar det cirka 27 dagar för solen att rotera ett varv – ett så kallat soldygn.
Det finns en långtidsprognos för solvindar och chans för norrsken som sträcker sig över 27 dagar. Denna prognos baseras på att regioner på solen som tidigare har kastat solvindar mot jorden kan göra det igen när solen har roterat ett varv. Dock finns det en stor osäkerhet i denna prognos. Eftersom solen inte roterar med jämn hastighet kan det skilja någon dag plus eller minus, och det är inte säkert att de regioner som tidigare var aktiva fortfarande är det när de åter är riktade mot jorden.
Att förutspå norrsken med denna metod kan liknas vid att försöka förutsäga vilka fotbollslag som ska vinna sina matcher i Allsvenskan baserat på hur de spelade för en månad sedan. Men om man är medveten om den stora osäkerheten kan prognosen ändå vara användbar för att få en uppfattning om vilka dagar den kommande månaden som det är lite större chans för norrsken.
Exempel NOAA 27-dagarsprognos.
Tänk på vädret också!
Här pratar jag inte om rymdväder, utan om det faktiska vädret där du befinner dig. Tyvärr kan du inte alltid se norrsken, även om det är starkt, om vädret inte är på din sida. För att se norrsken krävs det att himlen är molnfri, särskilt mot norr. Om det är molnigt syns inte norrskenet alls.
Det kan vara svårt att avgöra om det är molnigt på natten, men ett bra sätt att kontrollera är att titta efter stjärnor. Du bör kunna se Karlavagnen och helst flera andra stjärnor mot norr för att ha goda chanser att se norrskenet. Om du inte kan se stjärnorna är det antingen mulet eller för ljust för att norrskenet ska synas.
Ventusky erbjuder en bra molnprognos, och deras vädertjänst finns även som app till mobilen. Det är ett praktiskt verktyg för att kontrollera vädret innan du ger dig ut för att leta efter norrsken.
Stora norrskensutbrott genom tiderna
Många tror att det är mer norrsken nu än förr, särskilt så långt söderut som i Skåne. Men faktum är att solaktiviteten var högre under vissa perioder tidigare än vad den är nu. Under 1900-talet, särskilt på 1950-talet, upplevde vi ett kraftigt solmaximum. Detta kallas för den Moderna maximala perioden och varade från 1914 till cirka 2008. Under den perioden var solaktiviteten betydligt högre än under det nuvarande solmaximum som vi ser på 2020-talet. Även om det har funnits toppar, som 2003, har solens aktivitet generellt sett varit lägre under 2000-talet än på 1900-talet.
Bild solaktivitet, källa NASA.
Norrsken från förr
Min pappa har berättat hur min farmor väckte honom och hans bror en natt på 1950-talet för att de skulle få se ett fantastiskt norrsken i Ekestad, norr om Kristianstad i Skåne. Min egen första upplevelse av norrsken var i slutet av 1970-talet när jag bodde i Märsta, norr om Stockholm. Jag minns tydligt hur jag såg lila ljusformationer som rörde sig över himlen, vilket skrämde mig eftersom jag trodde att det var tecken på ett kärnvapenkrig. Mina föräldrar kunde dock lugna mig med att det förmodligen var norrsken – även om lila norrsken är ovanligt.
Men vad har hänt historiskt? Det mest kända norrskensutbrottet är Carringtoneventet.
Carringtonhändelsen 1859
Den 1 september år 1859, strax före middagen satt den då 33-åriga engelska astronomen Richard Carrington i sitt privatbyggda observatorium i Redhill utanför London för att observera solen. Det han fick se den dagen var det kraftigaste kända solutbrottet som någon har observerat. Stora solfläckar rörde sig på solen, plötsligt kastade de ut en massiv mängd solmaterial rakt mot jorden, och bara 17 timmar senare träffade solvindarna vår planet. Vanligtvis tar det cirka tre dagar för solvindar att nå jorden, så detta var en exceptionellt snabb resa. Carrington skissade upp vad han såg, en skiss som han sedan överlämnade till Royal Astromomical Society i London.
Solfläckar 1 september 1859, skissat av Richard Carrington. A och B markerar de betydande platser där en intensiv ljusutveckling ägde rum och som under loppet av 5 minuter drog sig till C och D och försvann.
De kraftiga solvindarna skapade ett enormt kraftigt norrsken, som ska ha observerats med blotta ögat i bland annat Mexiko, Karibien och i Rom. I stora delar av USA ska norrskenet ha varit så starkt att man till och med kunde sitta och läsa en bok ute mitt i natten. Arbetare ska ha vaknat och gått till jobbet mitt i natten då det var så ljust att de trodde att det var morgon.
Om de hade haft tillgång till moderna kameror och mobiler skulle man troligtvis kunnat fotografera norrsken i nästan hela världen ända till ekvatorn. Fast norrsken är inte bara vackert att se, det kan skapa problem för elektrisk utrustning också. Redan då 1859 fick man problem. Det fanns inte elektricitet (för belysning och annan elektrisk utrustning) men man hade telegrafer.
Telegrafsystem överallt i Europa och Nordamerika slutade att fungera, i vissa fall fick telegrafisterna en stöt av telegrafmaskinen. Telegrafkablarna började att skicka ut gnistor och pappren till telegrafer började brinna spontant. Trots detta kunde vissa telegrafister att skicka och ta emot meddelande även om deras strömförsörjning var avstängd. Att de kunde göra det berodde på att solvindarna inducerade spänning i ledningarna.
Vad händer om det sker igen?
Om det hade blivit ett liknande norrsken idag finns det risk att det får konsekvenser för oss på jorden. Eftersom solvindarna inducerar spänningar i kraftledningar finns det stor risk att elsystemen slås ut i stora delar av världen. Det är framförallt stora transformatorer som skulle kunna förstöras.
Som tur är finns det planer och förberedelser, så förhoppningsvis kan vi klara en kraftig solstorm, men ingen vet säkert eftersom vi inte har varit utsatta för ett sådant scenario sedan jorden fick en ordentlig elförsörjning.
Om det värsta skulle hända i stor skala kan det ta månader och i värsta fall år att ersätta transformatorerna och under tiden blir många utan ström.
Satelliter kommer också att drabbas, de skyddas inte lika bra av jordens magnetfält. GPS-system och satellitbaserad kommunikation kommer inte att fungera under en kraftig solstorm och i värsta fall kan de ta permanent skada och behöva bytas ut.
Kommer det att hända igen?
Det kommer det med stor sannolikhet att göra. Det går inte att säga när, men solvindar i samma styrka som Carrington eventet kan inträffa när som helst. Troligen sker solutbrott i den styrkan i genomsnitt med 100-200-års mellanrum.
Men kan det bli ännu kraftigare solutbrott?
Det kan det och det kommer troligen att inträffa någon gång i framtiden. Forskare har studerat isotoper i iskärnor i polarisen för att se tillbaka på historiska solutbrott. Resultaten visar att det med några tusen års mellanrum sker solutbrott som är minst 10 gånger kraftigare än Carrington eventet. Då pratar vi inte bara om att elsystem och satelliter riskerar att bli förstörda, utan om strålning som är så kraftig så att cancerfrekvensen kan öka på jorden på grund av strålningen.
Det värsta scenariot är om det sker kraftiga solutbrott i samband med att vi har en polomkastning på jorden (när nord och sydpol byter plats). Polomlastningar sker i genomsnitt med ett par hundratusen års mellanrum. Vid en polomkastning som kan ta några hundra till några tusen år (innan magnetfältet har rättat till sig igen) så är jordens magnetfält väldigt svagt. Om det då kommer kraftiga solvindar så har vi väldigt litet skydd. Det skulle kunna leda till stora klimatförändringar massutrotning av arter på jorden.
Fast nu har jag nog skrämt upp er lite väl mycket, även om detta kommer att hända så vet vi inte när. Det tar troligen i storleksordningen 100-tusentals år innan det sker igen. Det kan även dröja miljoner år, så det finns ingen anledning att ligga och ha mardrömmar om detta scenario.
Att fotografera norrsken
Norrsken är ett fantastiskt fenomen som faktiskt är lättare att fånga på bild än att se med blotta ögat. Här är en guide som hjälper dig att fotografera norrsken, oavsett om du använder en kamera, iPhone eller Android-mobil.
Fotografera med kamera
Bild på norrsken vid Kallsjön i norra Skåne 2023-04-23.
Om du vill fotografera norrsken med en kamera har du kommit rätt. Denna guide riktar sig främst till dig som befinner dig i södra Sverige, men tipsen fungerar överallt. Här är vad du behöver tänka på:
Kamera med objektiv på ett stativ med kulhuvud.
Kamerainställningar
- Manuellt läge (M): Ställ in kameran på manuellt läge för full kontroll över exponeringen.
- Bländare: Öppna bländaren så mycket som möjligt (lågt f-tal, helst f/2.8 eller lägre) för att släppa in maximalt med ljus.
- ISO: Välj en hög ISO-inställning (800-3200) för att öka ljuskänsligheten. Om du har ett högre bländartal kan du behöva öka ISO ytterligare, men var medveten om att det kan öka bildbrus.
- Slutartid: Använd en lång slutartid (3-15 sekunder) för att fånga tillräckligt med ljus. Anpassa slutartiden beroende på ljusförhållandena och din bländare.
Notera: Slutartiden kan påverkas av månljuset. Vid fullmåne kan bilder bli för ljusa, medan de kan bli för mörka utan måne. Justera ISO och slutartid tills du får en lagom ljus bild. Testa och finjustera inställningarna tills du hittar det som fungerar bäst.
Fokusering
- Manuellt fokus: Ställ in kameran på manuellt fokus, eftersom autofokus kan ha svårt att hitta rätt i mörkret. Använd Live View och zooma in på en stjärna för att ställa in fokus.
- Kontrollera fokus: Kontrollera att stjärnorna i dina bilder är skarpa och distinkta. Om de är suddiga, justera fokus och testa igen. Zooma in på bilderna du tar för att säkerställa att fokus är rätt.
Undvik rörelse
- Fjärrutlösare eller självutlösare: Använd en fjärrutlösare eller sätt kameran på självutlösare för att undvika kameraskakningar när du trycker på avtryckaren. En tvåsekunders fördröjning är ofta tillräcklig.
- Använd en app: Många moderna kameror kan styras via en app på din smartphone, vilket minskar risken för kamerarörelser och gör det lättare att granska bilderna.
Testa och justera
Prova olika inställningar och ta flera bilder för att hitta den bästa exponeringen. Var noga med att kolla fokus och justera ISO och slutartid för att få bästa möjliga resultat. Om objektivet immar igen, torka av det regelbundet.
Efterbearbetning
Glöm inte att efterbehandla dina bilder i ett bildredigeringsprogram för att justera ljus, kontrast och färger. Nästan alla fantastiska norrskensbilder du ser är bearbetade i efterhand.
Tips på program: Jag använder Adobe Lightroom Classic, men det finns även gratisalternativ som Gimp för nybörjare.
Fotografera med Smartphone
Det är imponerande hur dagens smartphones kan fånga norrsken, även om de inte är lika kraftfulla som professionella kameror. Med rätt inställningar och teknik kan du fånga fantastiska bilder av norrsken med både iPhone och Android.
iPhone
Har du en ny iPhone? Grattis! Du kan enkelt fotografera norrsken med din iPhone, särskilt om du har en modell från iPhone 11 eller senare. Nyare modeller har förbättrade kamerafunktioner, särskilt Pro-modeller med stöd för PRO-RAW, vilket ger dig större möjligheter att efterbehandla dina bilder.
Tips för att fotografera norrsken med iPhone:
- Rätt plats och tid: För bästa resultat, välj en mörk plats med fri sikt mot norr. Läs mer under rubriken ”Hitta en bra plats.”
- Använd stativ: Även om iPhones är bra på att hantera skakningar, blir dina bilder alltid skarpare med ett stativ. Om du inte har ett stativ kan du stödja mobilen mot en stabil yta.
- Aktivera PRO-RAW: Om din iPhone har stöd för PRO-RAW, aktivera det genom att klicka på RAW-ikonen i kameraappen. Detta ger större möjligheter att justera bilderna i efterhand.
- Använd den inbyggda kameraappen: Den inbyggda kameraappen på iPhone fungerar utmärkt för norrskensfotografering. Sätt iPhonen i stativet, öppna appen, och låt den automatiskt välja nattläge. För bästa resultat, använd en fjärrkontroll eller volymknappen på ett headset för att undvika skakningar när du tar bilden.
- Efterbehandling: Efter att du tagit dina bilder, använd appar som Adobe Lightroom eller Snapseed för att finjustera ljus, färger och skärpa. Den inbyggda Bilder-appen fungerar också bra för enklare redigeringar.
Android
Även om jag själv använder iPhone, finns det många Android-enheter som är utmärkta för norrskensfotografering. Här är några tips för att få bästa möjliga bilder med en Android-smartphone.
Tips för att fotografera norrsken med Android:
- Använd en kameraapp med manuella inställningar: Om din Android-telefon inte har inbyggda manuella inställningar, ladda ner en app som ”ProCam X” eller ”Manual Camera” från Google Play Store. Dessa appar låter dig justera ISO, slutartid och andra viktiga inställningar manuellt. Många moderna Android-telefoner, som Google Pixel och Samsung Galaxy, har utmärkta nattlägen som automatiskt justerar dessa inställningar för bästa resultat (9to5Google) (Shotkit).
- Rätt plats och tid: Precis som med iPhone är det viktigt att vara på en mörk plats med fri sikt mot norr. Läs mer under rubriken ”Hitta en bra plats.”
- Stabilisera telefonen: Använd ett stativ eller stöd telefonen mot en stabil yta för att undvika rörelseoskärpa. Det är avgörande för att få skarpa bilder.
- Manuella inställningar: Om din telefon har ett manuellt läge, justera ISO och slutartid efter ljusförhållandena. Börja med ISO 1600 och en slutartid på 5-15 sekunder, beroende på hur starkt norrskenet är. Justera efter behov för att hitta den bästa balansen mellan ljus och skärpa (Hello Aurora).
- Fokusering: Autofokus kan ha svårt att hitta rätt i mörkret, så försök att fokusera manuellt genom att trycka på skärmen där norrskenet är synligt. På vissa telefoner kan du ställa in fokus på oändlighet för att säkerställa skarpa bilder.
- Undvik kameraskakningar: Använd en timerfunktion eller en fjärrutlösare om möjligt för att undvika att kameran rör sig när du trycker på avtryckaren.
- Efterbehandling: Använd appar som Snapseed eller Adobe Lightroom för att justera dina bilder efter att de har tagits. Många Android-enheter har också inbyggda redigeringsverktyg som kan användas direkt i telefonen (Frontiers North).
Misstolkningar: Är det norrsken eller inte på min bild?
Att fånga norrsken på bild kan vara en utmaning, särskilt i södra Sverige. Vid kraftigt norrsken är det uppenbart att det verkligen är norrsken, men ibland kan andra ljusfenomen misstas för ett svagt norrsken. Här är några tips för att avgöra om du verkligen har fotograferat norrsken.
Är det stjärnklart?
En grundregel är att norrsken endast syns när himlen är klar. Kan du se stjärnorna? Börja med att leta efter Karlavagnen i norr och andra stjärnor i närheten. Om du inte kan se stjärnorna med blotta ögat eller i dina bilder, är det troligtvis inte norrsken du har fångat, utan snarare ljusföroreningar.
Analysera färgerna
Om du har tagit bilder under en stjärnklar natt, undersök färgerna i de ljusa delarna av bilderna. Norrsken visar ofta toner av grönt och ibland rosa, rött eller lila. Ibland kan bara en svag lila ton synas precis över horisonten, där den gröna delen ligger under horisonten. Om din bild visar både grönt och någon av de andra färgerna ovanför, är det med stor sannolikhet norrsken, eftersom ljusföroreningar sällan har dessa färger på samma sätt.
Om färgerna är mycket svaga kan du öka färgmättnaden i ett bildredigeringsprogram för att se dem bättre. Kolla under rubriken ”Redigera foto” för rekommenderade program.
Vanliga ljusföroreningar
Det är lätt att förväxla ljusföroreningar med norrsken, och det kan vara en besvikelse att upptäcka att det du trodde var norrsken bara är ljus från en stad eller annan ljuskälla. Här är några vanliga typer av ljusföroreningar:
Ljus från städer och samhällen
Bebyggelse, industriområden, idrottsplatser och gatubelysning kan ge upphov till kraftiga ljusföroreningar, vilket gör att himlen kan lysa upp rejält. Dessa ljus kan ha olika toner beroende på typ av belysning, från kalla blå/violetta till varmare gul/orange toner. Ljuset kan också variera beroende på väder och luftfuktighet. Ibland kan låga moln reflektera ljuset från städer och ge ett intryck som påminner om norrsken.
Även om du är långt från en stad kan ljusföroreningar vara synliga. Exempelvis har jag tagit bilder vid den skånska kusten där man ser ljus från städer i Polen och den ryska enklaven Kaliningrad på 25-30 mils avstånd. Sådana ljus kan förväxlas med norrsken, särskilt om du inte är medveten om ljuskällornas avstånd.
Denna bilden tog jag med min iPhone 23 januari 2023 kl 19.23. Det ser ut som solnedgång, men det var helt mörkt ute, astronomiskt mörker. Belysning i närheten lyste upp förgrunden rejält. För ögat såg ljusbågen ut som en norrskensbåge, men det är bara grannbyn Hanaskog som ligger några kilometer bort (från Knislinge där jag bor) som lyser upp molnen från undersidan.
Detta är bilden jag talade om tidigare, att man kan se ljusföroreningar långt bort. Panoramabilden på vintergatan är tagen vid Stockholmsboden på Österlen i Skåne. Man ser ut över Östersjön där det inte finns några ljusföroreninger. Det vita ljuset längst ner till höger kommer från Simrishamn några mil bort och kanske delvis från Bornholm. Ljuset vid horisonten i orange till vänster om det vita kommer från andra sidan östersjön från storstadsområdet kring Gdynia/Gdansk i Polen. Det som ligger lite längre till vänster kommer troligen från den ryska enklaven Kallingrad. Ljuset från dessa städer syns alltså på 25-30 mils avstånd. Ljuset är ganska svagt, men om en storstad skulle ligga några mil bort skulle det förstöra min bild helt, man skulle knappt kunna se Vintergatan. Ljuset till vänster i bild kommer från Åhus som ligger några mil norr ut och delvis från Karlshamn i Blekinge 5-6 mil norr ut.
Fast ser ni den svaga lila tonen i ljuset till vänster? Jag tror faktiskt att den kommer av norrsken, men det går inte att säga säkert. Värdena var på gränsen, men jag tog några andra bilder den kvällen där man ser att det faktiskt var norrsken.
Denna kväll var det norrskenschans och det var helt mörkt ute även om bilden är ljus. Värdena var på gränsen för att norrskenet skulle kunna nå ner till Skåne. Jag var ändå hoppfull och begav mig till en hög punkt i Östra Olinge nära Knislinge där jag bor. Jag tycke mig se mycket svaga toner av grönt och lila i bilden. Fast samtidigt är det mycket ljusföroreningar. Ni ser dem framför allt bakom skogsdungen.
Ljusföroreningarna kommer från Broby med ca 3 000 invånare som ligger 6-7 kilometer norr ut. Detta är exempel på en bild där det inte går att säga säkert om det är norrsken eller inte. En vän kallade det skämtsamt för aurora Brobyalis. Jag skulle ändå tolka det som norrsken för det finns en svag nyans av grönt nära horisonten och en ton av lila lite högre upp. Framförallt vet jag att det måste vara norrsken eftersom man ser det i andra bilder som har tagits i mina trakter vid samma tid. Skillnaden är att de som tog bättre bilder hade tagit sig till mörkare trakter.
Detta symboliserar också hur svårt det är att definiera norrsken. Det var definitivt norrsken i Sydsverige denna kväll. Det var svagt, men andra la upp bättre bilder. Norrsken förekommer alltid i vår atmosfär, men oftast ser man inte det i södra Sverige. Jag har sett en kommentar kring det i en norrskens grupp. Har man sett ett vattenfall om man ser en vattendroppe rinna ner för en sten? Det är lite så med norrsken också, om det är så svagt att man inte vet säkert så ska man kanske inte definiera det som norrsken.
Riktigt häftiga ljusföroreningar
Ljus från växthus kan lätt förväxlas med norrsken då de ofta har en ton av rosa, lila och rött precis som norrskenet kan ha. Det finns två sätt att identifiera dem från riktigt norrsken. Det främsta är att titta om det är klar himmel med synliga stjärnor på bilden i närheten av ”norrskenet”. Ser man inga stjärnor är det mulet och då är det inte norrsken. Ljusföroreningar syns däremot som bäst när det är hög molnighet, speciellt när molnen ligger lågt. Det andra sättet att utesluta norrsken är att titta på data för solvindarna vid tiden då bilden togs, då kan man räkna ut om det är rimligt att det skulle kunna vara norrsken på platsen där bilden togs. Här kommer ett par riktigt häftiga bilder som ser ut som norrsken trots att det är ljusföroreningar.
Mattias Malmberg tog denna bilden 500 meter från Hyllie i Malmö på kvällen den 11 februari 2024. Jag vet inte säkert var ljuset kommer ifrån, men det finns de som påstår att det kommer från fotbollsstadion där denna belysning ska få gräset grönt inför kommande säsong. Det låter rimligt och kan kanske hjälpa MFF till ett nytt SM-guld.
Sen har vi den beryktade tomatodlingen vid Gislövsläge utanför Trelleborg. Här fotograferad av Sandra Brobeck 2020. Det har ibland beskrivits som en apokalyptisk syn av boende i området. Ägarna av växthuset fick sedan ändra eller skärma av belysningen så att den inte blev lika störande.
Ljus från bilar, lastbilar och skogsmaskiner
En lastbil med helljus kan lysa upp natthimlen rejält på flera kilometers avstånd. Om man är på en riktigt mörk plats kan man nästan undra om man ser en UFO-landning. Ett vanligt helljus på en bil lyser också upp en hel del, för att inte tala om extraljusramper på bilar. I vissa fall kan ljuset vara lite blåaktigt beroende vilken typ av lampor det är.
Skillnaden mot ljus från samhällen är att ljus från bilar och lastbilar brukar vara mer distinkt. Det brukar vara ganska enkelt att se skillnad eftersom bilar och lastbilar rör sig. Fast just att det rör sig och att där inte brukar vara något ljus gör att det kan misstolkas som norrsken. Norrskenet rör ju också på sig.
Denna sensommarkväll hade jag åkt till Hjärtasjön vid Lönsboda i norra Skåne för att fotografera Vintergatan. Det är en plats med hyfsat låga ljusföroreningar. Ni tänker nog; haha, det gick ju sådär. Fast molnen rörde sig och efter ett par timmar tillsammans med fulla tyskar som hade gjort upp läger intill och lyste hej vilt med sina ficklampor fick jag faktiskt ihop data till en hyfsad bild. På denna bilden kan ni se hur det ser ut när en lastbil med helljus (eller kanske bil med ljusramp) kommer körande några kilometer bort.
Månen
Vadå månen tänker ni nog? Ja en klar natt känner man naturligtvis igen månen, men när det är lite moln dimma och dis kan månen faktiskt ge märkliga ljuseffekter på himlen som kan misstolkas som norrsken.
Här är ett exempel på hur månen kan lysa upp molnen. Bilden är tagen mitt i natten när det var astronomiskt mörker även om man inte kan tro det med tanke på hur ljus bilden är. Just i detta fallet är det inte likt norrsken, men ibland kan månen lysa upp molnen på ett sätt som påminner om norrsken. Månen går aldrig att se rakt norr ut från södra Sverige som nordligast går den upp i nordnordost och ner i nordnordväst. Månen står alltid som högst på himlen i söder.
Hjälpte denna sidan dig?
Har du lyckats ta några bra bilder? Hör gärna av dig! Det skulle vara jättekul att veta om någon har haft nytta av min guide. Har du några synpunkter på det jag har skrivit? Borde jag skriva om något mer på sidan? Kanske har du koll på den senaste forskningen om norrsken. Tycker du att det är något som behöver rättas eller justeras? Jag är idel öra, du når mig på magnus@lindstrand.nu .